Bilde av kunde og regnskapsfører som ser på regnskap sammen.

ENK eller AS – hva lønner seg?

Hva bør du tenke på når det gjelder økonomi og regnskap ved oppstart av bedrift?

Er du en av dem som drømmer om å starte egen bedrift? Du har kanskje en idé du vil utvikle, et produkt du vil selge eller noen unike tjenester som du ønsker å tilby andre kunder eller bedrifter?

Før du går i gang med å etablere ditt eget selskap, er det viktig å legge en plan og ha en strategi. Slik unngår du å snuble ned i de mange fallgruvene som det kan innebære å bli selvstendig næringsdrivende.

Å ha en gjennomtenkt holdning til økonomi og regnskap er en av nøkkelfaktorene for å oppnå suksess, enten du vil etablere et enkeltpersonsforetak eller et aksjeselskap.

Bilde av kjekk forretningsmann og attraktiv forretningskvinne på pause foran selskapet

enkeltpersonforetak eller aksjeselskap?

Det første valget man gjerne blir stilt ovenfor i møte med etablering av sin egen bedrift er om man skal etablere et enkeltpersonsforetak (ENK) eller et aksjeselskap (AS).

Det finnes fordeler og ulemper med begge selskapsformer, og mange av dem dreier seg om økonomi og regnskap. Du bør vurdere nøye hva som passer best for deg.

Dersom du allerede har en fast jobb som du planlegger å beholde i etableringsfasen og i tiden frem til din nye bedrift går med overskudd, kan det være fint å starte med et enkeltpersonsforetak. Det er lave etableringskostnader og du leverer en felles skattemelding for deg selv og bedriften, sammen med Næringsoppgave 1 eller Næringsrapport.

Hva er fordelene med et aksjeselskap?

Når du etablerer et AS blir det en god del mer papirarbeid. Du må føre årsregnskap som kanskje skal revideres(avhengig av omsetning) og leveres inn, og sammen med skattemeldingen må du også levere aksjonærregisteroppgave eller Næringsoppgave 2. I et AS må du også følge aksjelovens krav som blant annet innebærer å ha et styre, gjennomføre styremøter og generalforsamling.

Om du starter med å jobbe fulltid i ditt eget selskap har du en høyere økonomisk risiko, og det kan være tryggere å etablere et AS med en startkapital på 30.000 kr. Ulikt enkeltpersonsforetak hvor du står personlig ansvarlig for all økonomi, vil du ved konkurs i et AS kun ha ansvar for en sum tilsvarende startkapitalen.

Skal du drive alene eller sammen med andre?

Noe som kan påvirke valget mellom ENK og AS er også hvorvidt du skal drive alene eller sammen med andre. Du kan ha ansatte i begge selskapsformene, men i et ENK kan det kun være én eier. Så om dere er flere som vil drive en bedrift sammen er AS det eneste valget dersom det er flere eiere involvert.

Selv om du kan ha ansatte i et ENK, er det tryggere å ha et AS dersom du har mange ansatte, siden du da ikke har de personlige forpliktelsene overfor de ansatte dersom bedriften skulle gå konkurs. I et AS kan du også ansette deg selv, og få flere rettigheter for eksempel når det gjelder sykdom og svangerskapspermisjon.

Dersom du har ENK bør du passe på å tegne forsikringer som vil beskytte deg ved langvarig sykdom.

Hva er den største fordelen med enkeltpersonforetak?

Den største fordelen med ENK hvor du er eneste eier, er at du er alene om avgjørelsene og har større frihet og fleksibilitet enn i et delt eierskap med andre i et AS. Om du etablerer et selskap med lav økonomisk risiko så vil det være et godt valg med ENK.

Selv om du har stor frihet med et ENK så er det likevel krav til dokumentasjon av inntekter og kostnader. Om ditt ENK omsetter for mer enn 50.000 kr i året har man bokføringsplikt. Et AS har alltid bokføringsplikt og regnskapsplikt, og må sende inn et årsregnskap som er godkjent av generalforsamlingen, og eventuelt revidert av revisjon (avhengig av omsetning).

Finansarbeidere eller regnskapsførere har møte

Gode rutiner er alfa og omega

Gi deg selv og bedriften din et godt utgangspunkt ved å lage rutiner for økonomi og regnskap helt fra starten av. Fra kontoer til hvordan du arkiverer kvitteringer og faktura, til planlegging av veksten i selskapet ditt.

Skap faste rammer for økonomien/regnskapet fra starten av og hold deg til disse, så vil det bli lettere å finne frem de dokumentene du trenger når du skal levere inn MVA-regnskap og Skattemelding. Enten du har ENK eller AS så må MVA-melding leveres inn og Næringsoppgaver føres og leveres inn sammen med Skattemeldingen.

Ved å skape gode rutiner fra starten av vil det bli lettere å holde styr på all informasjonen du trenger når du skal levere inn disse oppgavene.

Hold god orden på kontoene dine

Opprett gjerne egne kontoer for MVA og forskuddskatt, og fordel inntekt på disse etter hvert så er alt klart til det skal betales inn. Spesielt for de som har ENK er det viktig å fra starten av ha et ryddig forhold mellom egen privatøkonomi og bedriftens kontoer.

Ved å ha god orden i utgifter og inntekter vil du også enklere finne ut av hvilke fradrag du har rett på, og kan få refundert MVA på utgifter du har hatt. Det er mye lettere å regne ut alt sammen når du har et godt system for å organisere kvitteringer og fakturaer, både inngående og utgående.

Om du velger å føre deler av regnskapet selv, finnes det flere regnskapssystemer som kan forenkle jobben med å holde styr på inngående og utgående. Dersom du ikke har tid eller lyst til å ta deg av dette selv, kan det være en god idé å få hjelp av profesjonelle for å føre ditt regnskap og levere de oppgavene som myndighetene krever.

Vellykket, forretningskvinne, med, ei, e-business, arbeid, fra, et kontor, hjemme, telemarketing, og, ta, bestillinger, over, det, telefon, eller, konsultere, med, klienter, høy vinkelsikt

Skal du føre regnskap selv eller benytte regnskapsfører/regnskapsbyrå?

Ved oppstart av bedrift har de fleste et stramt budsjett, og det kan være fristende å knipe inn der det virker enkelt å utføre oppgavene selv.

Skatteetaten har kurs for nyetablerte bedrifter, både ENK og AS, hvor de går gjennom det grunnleggende innenfor regnskap og økonomi. Likevel vil det i en del bransjer oppstå flere spørsmål enn det som blir besvart på dette kurset. Det å samarbeide med en regnskapsfører eller et regnskapsbyrå som har innsikt i din bransje kan spare deg for mye frustrasjoner.

Det kan virke som en god idé å gjøre jobben selv for å spare noen kroner, men er det verdt tiden din å bruke den på oppgaver innenfor økonomi når du kan bruke den til å jobbe med det du liker å gjøre på? Utvikle bedriften, være kreativ, pleie relasjoner til kundene dine osv.

Bruk tiden din på det du gjør best

Det å overlate jobben til noen som er proffe på økonomi og regnskap er en investering du ikke kommer til å angre på. Det er kanskje forholdsvis enkelt å tilegne seg basiskunnskap, men man skal også holde rede på alle endringer som skjer, følge opp spesielle regler for ulike bransjer og ha tid til å gå gjennom detaljene for å få et best mulig resultat.

En ryddig økonomi er en av de viktigste forutsetningene for å lykkes med en nyoppstartet bedrift. Kommer man skjevt ut er det tungt å hente seg inn igjen.

Effectus Regnskap - avdelingsmøte

Vi i Effectus regnskap hjelper deg så gjerne! Både om du vil gjøre mye selv, men trenger rådgivning og veiledning, eller om du vil ha en regnskapspartner som gjør hele jobben.

Sammen kan vi gjøre din bedrift mer lønnsom og skape ytterligere vekst i tiden fremover, enten du er i etableringsfasen eller allerede er veletablert.

Kontakt oss i dag for en prat om hva vi kan gjøre for deg og din bedrift innenfor økonomi og regnskap.

Rull til toppen